МАЙ 2024

Solitaire Rules and All The Different Ways To Play The Game

Овладейте правилата за игра на пасианс и играйте като професионалист

Как се играе пасианс - Наръчник с правила

Написано от: Elizabeth Miller | Последно актуализирано: 22 Юни 2023 | Проверено от: Robert Moore

ДОВЕРЕН ЕКСПЕРТ ДОВЕРЕН ЕКСПЕРТ
Благодарение на тридесетгодишно изпитание и задълбочени изследвания, умението на Елизабет в пасианса я превръща в иновативен и широко уважаван експерт, който се доверяват както любители, така и начинаещи. Относно Elizabeth Miller

Приветстваме всички любители на пасиансив Solitariea.com. Сега е ваш ред да научите повече за тази красива игра и да се превърнете в експерт.

Ако сте нов играч, това подробно ръководство ще ви обясни специфичните правила на пасианса по лесен за разбиране начин. След като приключите с четенето, никога няма да се чувствате объркани, докато играете Пасианс.

Преди да започнем, бихме искали да уточним какво разбираме под думата "пасианс" в това ръководство. Съществуват много варианти на пасианса, като например релаксиращите паяк пасианс, Канфийлд, Четиридесет крадци и Пирамида, и всеки от тях има различни правила. Затова би било невъзможно да обясним всички тях в едно ръководство. Затова ще се спрем на най-популярната версия, безплатния пасианс Клондайк онлайн.

Правила на играта Пасианс - Настройка

Нека започнем с обяснение на настройката, защото трябва да знаете как да настроите играта Пасианс, преди да можете да я играете. Първо, ще разбъркате стандартно тесте, докато се убедите в това. Втората стъпка е да създадете седем купчини карти за игра. Започвайки отляво, трябва да се уверите, че всяка купчинка има една карта повече от купчинката преди нея.

Първата купчинка винаги ще има само една карта, така че в крайна сметка всяка купчинка ще има карти, равни на нейния брой. Третата стъпка е да обърнете картите, така че всички горни карти да са обърнати с лицето нагоре. Останалите карти ще бъдат обърнати с лицето надолу.

Картите, които останат след създаването на купчините с карти, ще бъдат съхранени в купчината за съхранение. Накрая ще има четири купчини с основи, в които ще подредите всички карти, за да спечелите играта.

Целта на играта е да се уверите, че спазвате правилата и прехвърляте всички карти в основата.

Правила за игра на пасианси

Тъй като вече обяснихме настройката на пасианса по-горе, е време да обсъдим правилата. Правилата ще ви дадат ясен начин за игра и преместване на картите, така че в крайна сметка да можете да преместите всички карти в купчините с основи.

Следват правилата, които трябва да знаете:

 • Докато се опитвате да преместите картите от запаса в масата или между купчините с основи, една карта може да бъде поставена върху друга, ако тя следва низходящия ред и принадлежи към противоположния цвят. Например, можете да поставите Дама на сърцата върху Дама на пиките.
 • Карта с лицето надолу, намираща се под карта с лицето нагоре, ще бъде разкрита, след като сте преместили успешно картата с лицето нагоре.
 • Когато премествате карти в основата, картите трябва да принадлежат към един и същи цвят и да следват възходящ ред. Така че първата карта ще бъде асо, а последната карта ще бъде крал от същата боя.
 • Купичката за теглене или запасът могат да се използват за теглене на карти, ако не можете да правите ходове без тях. В класическия пасианс се тегли само по една карта в даден момент.
 • Кралят е специална карта , защото само крал може да бъде поставен в празна колона на масата.

Стратегии и съвети

Сега можете да играете пасианс и да направите няколко хода. Въпреки това не можете да спечелите, като направите няколко хода, защото Klondike има наистина нисък процент на успеваемост и за да спечелите, е необходима правилна стратегия. Нека ви дадем няколко съвета, които ще ви доближат до победата.

 • Най-добрите съвети често са наистина прости. Ако имате възможности, защо не ги обмислите, преди да направите ход? Така че най-добре би било, ако помислите и след това помислите отново, преди да направите ход.
 • Да мислите за преминаване през акциите е естествено, но това може да е грешка. Първо, трябва да подредите картите в масата така, че и картите от запаса да могат да се използват пълноценно.
 • Нито един ход не трябва да бъде окончателен, а картите, веднъж поставени на дадена позиция, могат да бъдат преместени на друга позиция, ако искате да стигнете до определена карта.
 • Създаването на празна купчина ще ви позволи да поставите в нея крал и да започнете да развивате последователност.
 • Моля, съсредоточете се върху по-големите колони на масата , защото в тях има повече карти и възможности за създаване на последователности.

Усъвършенствани тактики на пасианса извън правилата

Споделяме и някои напреднали тактики, за да можете да играете пасианс онлайн като истински майстор на играта. Нека започнем.

 • Всички цветове са от значение, така че се опитайте да създавате последователности равномерно. Ако се съсредоточите прекалено много върху един цвят, завършването на последователности от други цветове може да стане невъзможно.
 • Ако не можете да видите крал, не бързайте да създавате празна купчина.
 • Можете веднага да поставите асо върху основополагаща купчина, защото асото може да ви попречи да получите достъп до другите карти под него.
 • Понякога хората преместват карти, защото те могат да бъдат преместени. Една карта обаче трябва да бъде преместена само ако може да ви помогне да спечелите играта.
 • Опитайте се да създавате последователности само с 2 цвята в масата, за да можете по-късно лесно да координирате и създавате пълни последователности и с двата цвята.

Красотата на пасианса

Повечето пасианси си заслужават усилията, които полагате, за да ги научите и играете. Идеалното място, откъдето да започнете, е традиционният пасианс, описан в това ръководство. Ако изиграете няколко игри и не се пристрастите към красивия пъзел, който всяка игра представя, ще бъдем наистина изненадани.

Заразлика от другите игри с карти, победата или загубата се основава изцяло на вашата стратегия и умения. Не е нужно да се притеснявате за късмета или да се състезавате с друг играч. Можете обаче да се състезавате с предишните си игри и да видите колко добре сте се справили.

Ключови моменти за правилата на играта в пасианс

Когатоиграете пасианс, вие не играете просто игра с карти, а игра на търпение и съзнание. Трябва да следите картите в купчината с отпадъци, масата и основата. Не е лесно да спечелите Пасианс, но можете да го направите, ако се движите според целта на Пасианса.

Подреждането на картите от цялото тесте, следвайки някои прости правила, може да бъде доста голямо предизвикателство за повечето хора. Всъщност само малък процент от игрите на пасианс Клондайк се печелят от играчите. Все пак не трябва да губите надежда, защото това, което обяснихме тук, би трябвало да е достатъчно, за да прехвърлите всички останали карти в основата и да спечелите.

ОБРАТНО КЪМ СЪДЪРЖАНИЕТО

Правила на пасианса - Често задавани въпроси

Преди да започнете да играете онлайн, ще ви отговорим на някои често срещани въпроси, свързани с правилата на пасианса, които трябва да знаете.

Кои са основните правила, които трябва да знам, преди да играя пасианс Клондайк?

В тази игра има седем купчинки в масата, а броят на картите ще продължи да се увеличава с 1, докато вървим отляво надясно. Първата купчинка ще има една карта, втората купчинка ще има две карти, третата купчинка ще има три карти и така нататък. В запаса ще има останалите карти, а в основата ще има четири купчинки. Ще преместите картите в основата, ако те следват възходящия ред и принадлежат към една и съща боя.

За какво се използва купчината за теглене в пасианса?

Купичката за теглене или запасът се използва за теглене на карти, ако не сте успели да забележите никакви ходове в масата.

Кои карти могат да бъдат поставени в празна купчина в Пасианс?

Не можете да поставяте няколко карти в празни купчинки, тъй като само кралят може да бъде поставен на празно място.

Как мога да подобря стратегията си за пасианс?

Прочетете статиите ни и следвайте съвети, като например да правите ходове в масата, преди да теглите карти, да комбинирате само 2 цвята, да обмисляте алтернативни ходове, преди да се движите, и да се фокусирате върху спечелването на играта.

Какви са някои усъвършенствани тактики в пасианса, които мога да използвам, за да спечеля?

Някои напреднали тактики са забавяне на създаването на празна купчина, докато не се разкрие крал, създаване на равномерна последователност чрез фокусиране върху всички цветове и избор на правилния цвят на краля въз основа на наличните карти.

Какво прави Solitaire толкова уникален и необикновен?

Пасиансът ви дава тръпката да откриете всички скрити карти и да ги преместите в основата. Спечелването на една игра може да отнеме часове, но ще изпаднете в екстаз, когато най-накрая спечелите. Освен това, играейки пасианс, можете да развиете когнитивните си способности и да поддържате ума си активен.