МАЙ 2024

Научете терминологията на пасианса и се запознайте с жаргона на играта!

Научете терминологията на пасианса и се запознайте с жаргона на играта

Ръководство за важен речник Приложение при игра на повечето пасианси

Написано от: Elizabeth Miller | Последно актуализирано: 16 November 2023 | Проверено от: Robert Moore

ДОВЕРЕН ЕКСПЕРТ ДОВЕРЕН ЕКСПЕРТ
Благодарение на тридесетгодишно изпитание и задълбочени изследвания, умението на Елизабет в пасианса я превръща в иновативен и широко уважаван експерт, който се доверяват както любители, така и начинаещи. Относно Elizabeth Miller

Пасиансът се превърна в любимо занимание на поколенията и е една от най-популярните игри с карти в целия свят. Различните ѝ версии, като Клондайк, Паяк, Куб и други, са спечелили сърцата на хората по целия свят.

Благодарим на технологичния гигант Microsoft, че разшири базата от почитатели на пасианса, като го интегрира в своята операционна система и издаде Microsoft Solitaire. Независимо от културния произход, възрастта или пола, игрите "Пасианс" намират отклик у всички поради уникалния геймплей на играта с карти.

Тази игра, която първоначално е наречена пасианс Клондайк, е категоризирана и като логическа игра на паметта. Тя е оказала значително влияние върху световната попкултура, като се появява в литературата, филмите и музиката.

Въпреки че пасиансът е лесен за възприемане и игра, разбирането на тънкостите му безспорно подобрява преживяването ви.

Една от уникалните черти на играта с карти е, че този тип игра, известна още като игра на търпението, всъщност е от полза за логическото ви мислене. Посетете нашия блог, за да научите повече за това как и дали пасиансът е полезен за мозъка ви.

Жаргон и основни термини на пасианса

Термини и фрази, използвани в игрите за търпение, базирани на правилата на Пасианс

Термини и фрази, използвани в игрите за търпение, базирани на правилата на Пасианс

В игрите пасианс постоянно присъстват определен набор от общи функции, което улеснява усвояването на нови версии.

За да се насладите напълно на пасианса, разбирането на специфичния му жаргон е жизненоважно. След като разберете жаргона на пасианса, ориентирането в многобройните варианти на играта става по-лесно.

Нека разгледаме някои важни термини, които ще ви помогнат да станете експерт по пасианси:

Налични

Терминът се отнася до картите при игра на пасианс, които могат да бъдат законно преместени от една купчина в друга. Можете да преместите тези открити карти, при условие че има подходящо място за преместването им. В повечето игри в началото ще имате възможност да преместите само най-горната карта от купчината на пасианса.

Масив в игри с карти пасианс

Този термин е синоним на седемте колони от карти, разпределени в началото на играта Пасианс, наричани още табло. Това е и пространството, което повечето хора наричат пространство за маневриране, където е съсредоточена по-голямата част от геймплея. Много други игри използват този принцип, затова терминът се нарича събирателно масив или табло.

Асовите купчини

Това са четири купчини карти, които се започват с асовете в долната част, когато станат достъпни. Към тях се играят последователно карти с еднакви цветове, като кулминацията е с кралете на върха. Победата е ваша, ако всички 52 карти се изиграят на съответните купчинки, известни още като основи.

Плетене в пасианси

Известна още като стълбичка, тази техника включва ограничаване на даден цвят до една колона, доколкото е възможно. Например пиките се поставят в една колона, а тройките в друга - подобен подход се прилага и за двата червени цвята.

Блокирано изразяване при игра на карти

Състоянието на невъзможност за извършване на по-нататъшни ходове в играта се нарича блокиране или засядане.

Долна карта

Долната карта е най-ниската, обърната с лицето нагоре карта в колона. Разбирането на терминологията "Само горната карта" ще ви помогне да разберете по-добре употребата тук.

Изграждане

Този термин представлява подредена последователност от карти в купчина.

Изграждане

Изграждането е процес на добавяне на карта към купчина. Изграждане нагоре означава изиграване на всички карти във възходящ ред, а изграждане надолу означава изиграване на картите в низходящ ред. Изграждането може да следва цвета, цвета или да се редуват цветове, но някои игри изграждат нагоре и надолу независимо от цвета или цвета.

Колона

Колона е вертикална купчина от застъпващи се карти.

Потребителски правила

Когато настройвате игра на Pasiansigra.com, можете да избирате от различни правила и настройки за трудност, като например пасианс "Върти се на три", "Отмяна на изключена", "Ограничено изиграване", "Бързо", "Спокойно", "Лесно", "Експерт" и "Режим на обучение".

Палуба (Речник на пасианса)

В пасианса Клондайк тесте означава пълен комплект от 52 традиционно френски карти за игра, като всеки от 13-те ранга се среща по веднъж в цвят.

Двойно (Потребителско правило)

Това правило Ви позволява да играете с два пъти повече карти - два комплекта от 52 карти.

Easthaven (нестандартно правило)

Това правило променя играта на вариант Easthaven, който може да се счита за роднина на Klondike Solitaire. Промените се отнасят до настройката на играта и правилата за масата, запасите и купчината асота.

Easy (персонализирано правило)

Активирането на това правило на пасианса Ви позволява да поставите всички останали карти върху празни купчинки за табло. В класическия пасианс Клондайк там могат да се поставят само кралете.

Бързо (персонализирано правило)

Това правило намалява стандартното време за решаване на играта в един рунд. Много игри в The App and Play Store използват тази настройка, за да намалят времето за игра и да сервират повече реклами между рундовете.

Основа (Пилоти)

В тази част на масата се намират четирите фундаментални пилоти. Те започват празни, като целта на играта е да се изгради всяка купчина с основи в цвят от асо до крал.

FreeCell (Наполеон)

Вариант на пасианс, който за разлика от много други пасианси винаги може да бъде спечелен, ако се играе перфектно. Тази забавна и релаксираща игра е кръстена на четирите свободни клетки в горния ляв ъгъл на игралния екран, които могат да се използват за временно съхранение на карти. Обърнете внимание, че можете да поставите само една карта в свободна клетка.

Ръка

Ръката включва поредица от карти, раздадени от запаса към отпадъка. Броят на картите в ръката може да бъде една, две или три, в зависимост от правилата, които се следват.

Скрита карта

Скрита карта (в масата) е тази, при която се вижда само гърбът на картата и можете да я разкриете, като преместите картите над нея.

Последователност

Последователност означава подреждане на карти в определен ред. Последователност в цвета се отнася до последователност от карти, в която всички карти за игра са от един и същи цвят. Има и друг вид последователност, при която трябва да подредите картите в последователност, като редувате цветовете. Други видове последователности, за които трябва да знаете, са низходяща и възходяща последователност, които са точно противоположни една на друга.

Подреждане по стълби

Вижте "Оплитане".

Подреждане

Първоначалната подредба на картите върху масата.

Ограничени изигравания (потребителско правило)

Това правило Ви позволява да преминете през тестето ограничен брой пъти.

Muggins

Това е ситуация, в която играчът трябва да не забрави да заяви правото си да добави карта към купчинка с основи или масата.

Пакет

Синоним на тесте карти.

Relaxed (Потребителско правило)

Това потребителско правило ви позволява да преминавате през тестето възможно най-често.

Резерв

Това е място на масата, където определени карти са заделени и могат да се играят директно върху основите.

Пасианс на паяка

Вариант на пасианс, който включва две колоди карти, а не една. Играта е наречена така заради осемте купчинки с основи, които трябва да бъдат запълнени, представляващи осемте крака на паяка. Пасиансът "Паяк" е много популярен.

Запаси или купчина запаси

Това е купчината от обърнати карти, от която могат да се теглят нови карти в играта, и съдържа само тези карти, които не са раздадени на масата. Накратко, картите, останали след създаването на масата, се съхраняват в запаса. Обикновено можете да теглите само по една карта от запаса. В началото на играта от него се раздават нови карти.

Костюм

Костюмът включва всички тринадесет карти, които имат един и същ символ, като има четири цвята, а именно: диаманти, тройки, сърца и пики.

Tableau

Това е един от най-важните термини за пасианс и описва централната зона на играта, където се развива по-голямата част от действието. В много от версиите на пасианса се виждат седем купчинки карти, които образуват масата. В класическия пасианс купчината карти има една карта с лицето нагоре, а останалите карти се държат с лицето надолу.

Режим на обучение (персонализирано правило)

Това правило Ви позволява да разберете по-добре играта, като Ви предлага полезни съвети по време на игра.

Отмяна на изключването (персонализирано правило)

Това правило не Ви позволява да връщате веднъж направени ходове.

Отпадъци или купчина за изхвърляне

Това е купчина от обърнати карти, в която се поставят само карти от запаса и са достъпни за игра. Известна е също като купчина за отпадъци или купчина за боклук. Само картата в горната част на купчината с отпадъци може да бъде преместена в масата.

Степен на печалба

Когато се изчисли броят на спечелените игри, разделен на общия брой изиграни игри, се получава коефициентът на печалба. Казано по-просто, той показва какъв процент от игрите с карти сте спечелили до момента.

Yukon

Популярен вариант на пасианс, подобно на Клондайк, игрите с карти Юкон, включва раздаване на цялото тесте в началото на играта, но има не толкова строги правила за преместване на групи карти в масата.

Терминология, използвана в повечето игри за търпение

Терминология, използвана в повечето игри за търпение

8 ключови точки за важните термини на пасианса

Ето разбивка на 8 важни критични точки от тази статия за терминологията на пасианса и как тя се използва в игрите ви:

  1. Разпределение, масив или масичка: Когато първоначално обработвате картите, те образуват модел на разпределение или масичка. Той може да се състои от редове, колони или купчини карти. Въпреки че можете да видите всички карти в купчината, обикновено имате достъп само до най-горната карта - непокрита карта, която е обърната с лицето нагоре. Правилата на конкретната игра определят обстоятелствата, при които можете да премествате масичките.

  2. Построяване: Поставянето на една карта върху друга в законен ход се нарича построяване. Какво представлява законен ход зависи от правилата на конкретния пасианс.

  3. Основи: В игрите тези области с базови карти върху макета се наричат основи за изграждане на карти. Обикновено, след като веднъж сте поставили карти върху купчина с основи, не можете да ги преместите отново. Целта на играта Пасианс е да изградите основата. Масата служи като временно място за картите, подредени за основата.

  4. Пространства или пролуки: Когато преместите цял ред или колона, създавате пространство или пролука. Често можете да преместите всяка карта(и), която желаете, в тези пространства.

  5. Запас: Неизползваните карти от първоначалната подредба се наричат запас. За да напреднете в пасианса, преминавате през запаса.

  6. Купчина отпадъци: Когато работите с наличните карти, картите, които не могат да бъдат законно поставени в макета, отиват в купчината отпадъци.

  7. Повторни сделки: Повторните сделки се извършват, когато са изчерпани позволените ходове в играта Пасианс. Някои правила на пасианса могат да позволяват повторно раздаване, при което пребърквате и преразпределяте неизползваните карти, за да продължите играта.

  8. Мерси: Много игри пасианс позволяват "мерси" и по същество представляват измама. Тя ви позволява да преместите блокираща карта към хода на играта.

Заключение за важните термини от речника на пасианса

Не забравяйте, че правилата на пасианса могат да се различават леко в зависимост от използваната версия. Въпреки това повечето игри включват някаква вариация на преместване на карти между купчините за маса, изхвърляне на карти в отпадъците, теглене на карти от запаса и изграждане на цветове карти в рамките на купчините за основа.

Така че, ако сте усвоили терминологията на пасианса, ще бъдете добре подготвени да се справите с всяка версия на играта! Весела игра!

ОБРАТНО КЪМ СЪДЪРЖАНИЕТО

Често задавани въпроси относно терминологията на пасианса

Тук са най-често задаваните въпроси относно речника и най-важните термини, използвани в игрите на пасианс и търпение.

Как се нарича първоначалният модел, образуван от раздадените карти в пасианса?

Първоначалният модел, образуван от раздадените карти в пасианса, е макет, масив или таблица.

Какво означава "сграда" в пасиансите?

Построяването в пасианс означава поставяне на една карта върху друга с ход, който се счита за законен според правилата на конкретната игра пасианс.

Каква е разликата между "tableau" и "foundation" в пасианса?

В пасианса "tableau" означава временното място за подреждане на картите, преди да бъдат преместени до крайната им дестинация. От друга страна, "фундаментът" е крайната дестинация на картите и е мястото, където се опитвате да подредите картите според правилата на играта.

Как се наричат останалите неизползвани карти от първоначалната подредба в пасианс?

Останалите неизползвани карти от първоначалната подредба в пасианса се наричат "запас".

Как се използва терминът "re-deal" в контекста на пасиансите?

В пасианса "повторна сделка" е действието, което се предприема, когато сте изчерпали всички позволени ходове. То включва разбъркване и преразпределяне на неизползваните карти, за да се продължи играта, ако конкретните правила на играта го позволяват.

Какво е "мерси" в пасианса?

В пасианса "merci" означава допустима измама в играта. Тя може да включва преместване на блокираща карта или предприемане на друго действие, което да помогне за развитието на играта. Това е позволено в много версии на Пасианс.