ЮНИ 2024

Играйте FreeCell Солитер и се разтоварете с тази безплатна игра с карти

Играйте пасианс FreeCell и си починете от стреса.

Въведение в игрите с карти FreeCell през 2023 г.

Написано от: Elizabeth Miller | Последно актуализирано: 08 August 2023 | Проверено от: Robert Moore

ДОВЕРЕН ЕКСПЕРТ ДОВЕРЕН ЕКСПЕРТ
Благодарение на тридесетгодишно изпитание и задълбочени изследвания, умението на Елизабет в пасианса я превръща в иновативен и широко уважаван експерт, който се доверяват както любители, така и начинаещи. Относно Elizabeth Miller

Пасиансът FreeCell ви дава повече свобода и възможности, отколкото повечето други пасианси. Вие не само виждате всички карти, тъй като те са обърнати с лицето нагоре, но можете лесно да преместите до 4 карти в четирите свободни клетки, за да си помогнете с ходовете. Така че това ръководство ще ви помогне да разберете как се играе тази игра с карти и ще ви улесни да спечелите всяка игра.

Можете да се запознаете с играта, като играете безплатно FreeCell Solitaire и многото ѝ вълнуващи разновидности тук, на Solitairea.com, като например:

 • Двоен FreeCell

 • FreeCell с три колоди

 • FreeCell с четири колоди

 • Осем от

 • Игра на пекаря

Не е необходимо да изтегляте или да се регистрирате и можете да се възползвате от полезни функции като подсказки, отмяна и повторение на ходовете. Персонализирайте дизайна на картите, следете процента на победите си и дори променете цвета на фона, когато играете на нашия уебсайт. За да получите най-вълнуващо изживяване, опитайте се да играете в режим на цял екран.

Пълно ръководство за пасианс FreeCell

Класическият пасианс FreeCell се играе със стандартно тесте от 52 карти и е модификация на играта на Бейкър. Съществената разлика е, че при FreeCell картите за игра се редуват по цветове. Това контрастира с играта "Пасианс на Бейкър", където те са построени по цветове.

Почти всички игри FreeCell са печеливши, с няколко редки изключения. Ранговете на картите във FreeCell варират от асо до крал, като както цветовете, така и ранговете играят решаваща роля в играта. Нека се опитаме да разберем настройката и как можете да започнете да играете тази прекрасна игра с карти.

Настройване и започване на работа

Как да създадете игра на пасианс FreeCell

Как да създадете игра на пасианс FreeCell

Играта FreeCell започва с осем колони от карти, като първите четири имат по седем карти, а последните четири - по шест. Всички карти, образуващи масата, се раздават с лицето нагоре. Целта на играта Ви като играч е да преместите картите до домашните клетки или основите, както се наричат, където всяка боя е подредена от асо до крал.

Когато е необходимо, използвайте свободните клетки като временни поставки за последната карта в колоната на масата.

Във FreeCell Solitaire има три вида купчини:

 1. Свободните клетки: Тези четири купчинки са временни държатели, в които можете да поставите всяка желана карта.

 2. Основите: Върху тези купчинки се поставят следните елементи: 1: Тези четири купчини са мястото, където изграждате всяка боя от асо до крал.

 3. Таблицата: Това е основното игрално поле, в което започва играта, и се състои от осем купчинки.

Както можете да видите, играта FreeCell Solitaire е много подобна на тази в други класически игри с карти като Klondike.

Как се играе пасианс FreeCell

Как се играе пасианс FreeCell

Как се играе пасианс FreeCell

Съчетавайки късмет и стратегия, пасиансът FreeCell ви предизвиква да използвате наличните карти и да планирате няколко хода. С четири свободни клетки отляво (през повечето време) и четири домашни клетки отдясно (през повечето време) целта е да преместите всички карти в домашните клетки.

Можете да преместите всяка непокрита карта в долната част на масата, като се придържате към специфични правила (обяснени по-долу) при преместването на карти към основата, свободните клетки или други колони на масата.

Наизображението по-горе можете да видите (1,2), че асото започва една и съща по цвят купчина за основа и е единствената карта, която първоначално може да бъде преместена там. Картите, подредени от асо до крал в редуващи се цветове, също могат да бъдат премествани, както е визуализирано (3). С прости думи, можете да поставите една карта върху друга, ако тя е следващата най-ниска карта и е с противоположен цвят. Например, 3-ка от Сърца може лесно да се постави върху 4-ка от Пика.

Обяснени основни правила

Изображение на играта, показващо основните правила в действие

Изображение на играта, показващо основните правила в действие

Следват основните правила на FreeCell, които трябва да знаете, преди да започнете да играете:

 1. Двойката каросерии се премества върху асото каросерии, докато изграждаме купчинка от една и съща боя. Казано по-просто, можете да започнете да подреждате карти от един и същи цвят във възходящ ред върху купчините с основи.
 2. Позволено е да преместите няколко карти, ако те следват низходящия ред и са в редуващи се цветове.
 3. Използването на свободните клетки поставя ограничение на броя на картите, които можете да преместите в масата. Ограничението винаги е равно на броя на празните свободни полета плюс едно. Така че, ако имате 4 свободни полета, можете да преместите 5 карти. Ако имате само 1 празна свободна клетка, можете да преместите 2 карти.
 4. Всяка карта или поредица от карти може да бъде преместена в празно масиво, като тя също се счита за свободна клетка при изчисляване на броя на картите, които можете да преместите.

7 стратегически съвета за пасианс FreeCell за честа печалба

За да увеличите шансовете си за печалба в повечето пасианси, базирани на FreeCell, следвайте тези седем експертни съвета и трикове:

 1. Преди да направите ход и да разработите стратегията си, внимателно проучете разположението на масата.
 2. Откривайте приоритетно асовете, двойките и т.н., тъй като тези карти за игра трябва да бъдат поставени в основата първи.
 3. Бъдете внимателни, когато поставяте карта в свободна клетка, тъй като това ограничава мобилността. Помнете, че запълването на всички свободни клетки ще ви ограничи до преместването само на 2 карти едновременно.
 4. Съсредоточете играта си върху изпразването на колоните, тъй като те са по-ценни от свободните клетки. Можете да поставите поредица от карти в празна колона, което я прави много по-полезна.
 5. Царете са най-добрият избор при запълване на празна колона. Можете да построите дълга последователност върху крал, а той е последната карта, която трябва да се добави към основата.
 6. Преместването на асо или двойка в основата никога не е грешка.
 7. Изграждайте подредени последователности в масата колкото е възможно повече. Най-добре е да използвате само два цвята за изграждане на последователност, за да извлечете максимална полза.

Усъвършенствани движения и хванати асове

В примера по-долу ще видите как се извършват по-напреднали движения. Нека обясним какво се случва, докато планираме пътя си през тези експертни ходове:

Усъвършенствани ходове и стратегия за тази игра с карти

Усъвършенствани ходове и стратегия за тази игра с карти

 1. Първо, преместваме Дамата на каросерията в свободна клетка, за да освободим Седморката на каросерията.
 2. Следващата стъпка е да поставим Тройката върху Четворката, за да направим дълга последователност и да освободим Краля.
 3. В третата стъпка Дама Пика се поставя върху Каролев крал.
 4. Накрая последователността от четири карти се поставя върху Седемте каросерии.

Тези ходове подчертават важността на мисленето за бъдещето в играта, особено използването на свободните клетки трябва да бъде внимателно обмислено, така че да не затънете.

FreeCell - Освобождаване на хванато асо

На изображението по-долу ще видите усъвършенствана стратегия за освобождаване на хванато/заровено асо.

Усъвършенствани движения на FreeCell за освобождаване на хванато асо!

Усъвършенствани движения на FreeCell за освобождаване на хванато асо!

 1. Тъй като целта ни е да освободим Асото, преместваме картите в зелено и ги поставяме върху Каросерийната осмица.
 2. Валетът на сърцата естествено е поставен над Дама Пика.
 3. Накрая свободното асо Пика се премества в основата.

Както е показано по-горе, можете да се съсредоточите върху освобождаването на картите Асо, за да може да се постигне напредък. Ако държите асовете си в капан, тогава ще стане невъзможно да спечелите играта.

История и цел на играта FreeCell

Пол Алфил, работещ в Университета на Илинойс, изобретява играта FreeCell през 1978 г. и създава първата ѝ компютъризирана версия. С течение на времето се появяват няколко разновидности, като днес най-популярна е класическата версия. Така че FreeCell е сравнително нов вариант на пасианса. Въпреки това той се превърна в една от най-популярните игри с карти поради високия процент на печалби и по-простия си геймплей.

Крайната цел на играчите на пасианс FreeCell е да изградят всичките четири цвята в основите, всеки от които е подреден от асо до крал. Не е лесно да се спечели играта, особено като човек, който все още се учи да играе. Не се страхувайте да правите грешки и използвайте бутона за отмяна толкова често, колкото искате. Опитайте различни идеи и вижте какво ще се случи.

Колкото повече експериментирате, толкова по-лесно ще свикнете с разпознаването на моделите и ще започнете да правите правилните ходове по естествен начин. Разбира се, ние от Solitairea.com сме винаги готови да ви дадем полезни съвети и да разясним съмненията ви.

Как да спечелите играта? Попълнете 4-те купчинки от еднакви карти, подредени от асо до крал.

Как да спечелите играта? Попълнете 4-те купчинки от еднакви карти, подредени от асо до крал.

ОБРАТНО КЪМ СЪДЪРЖАНИЕТО

Често задавани въпроси за пасианса FreeCell

Ето и най-задаваните въпроси за играта с карти FreeCell от нашите читатели и играчи:

Кои други игри с карти са подобни на FreeCell?

Паяк пасианс онлайн и Класически пасианс (Клондайк) са най-високо оценените игри с карти, които можете да играете срещу себе си. Те са категоризирани като игри за търпение, също като FreeCell Solitaire.

Има ли други популярни версии на играта FreeCell Solitaire?

Да, има различни версии на пасианса FreeCell с различен брой свободни клетки, колони и колоди. Някои варианти използват две колоди карти, а други променят броя на колоните или свободните клетки, за да увеличат предизвикателството. Играта на Бейкър също е вариант, който можете да играете.

Може ли да се спечелят повечето игри FreeCell или това е мит?

Това не е мит, защото почти всяка игра FreeCell, която играете онлайн, може да бъде спечелена, с малки изключения. Все пак ще е необходима стратегия и съсредоточаване върху постигането на победа, защото само една грешка може да доведе до загуба.

Дали играта на пасианс FreeCell е загуба на време, или има скрити предимства?

Заслужава си да опитате пасианса FreeCell заради забавните му аспекти и тренировката на мозъка. Като редовен играч той ви помага да подобрите критичното мислене, стратегическото мислене и уменията за решаване на проблеми. Изследователите дори са установили, че при комбиниране с алгоритми за оценка на когнитивните способности играта FreeCell може да направи разлика между лица с проблеми с паметта и възрастни хора в добро когнитивно състояние.

Какъв е произходът на пасианса FreeCell?

Пол Алфил представя FreeCell през 1978 г., докато работи в Университета на Илинойс. Тя придобива популярност през 1991 г., когато се предлага предварително инсталирана на компютри с Windows. Съществуват 1,75 x 10^64 възможни игри, което прави невъзможно научаването на всички сделки.

Как играенето на пасианс FreeCell влияе на мозъка ви?

FreeCell е полезна за мозъка, тъй като насърчава уменията за решаване на проблеми, критично мислене и стратегическо мислене. Освен това проучване на Центъра за стареене и технологии в Орегон установява, че играта FreeCell може да помогне за идентифициране на хора с проблеми с паметта.

С колко хода един играч може да спечели играта FreeCell Solitaire?

Минималният брой ходове, необходими за победа в играта FreeCell, зависи от раздадените карти. Въпреки това, въз основа на анализ на хиляди игри, в някои случаи е възможно да се спечели с минимум 48 хода. Сега, след като разбрахте пасианса FreeCell, играйте на Solitairea.com, за да се насладите на тази класическа игра и нейните многобройни вариации. Изпитайте тръпката от предизвикателството и се възползвайте от когнитивните ползи, докато си прекарвате чудесно.