ЮЛИ 2024

Играйте Маджонг Солитер и се радвайте на безплатната игра с плочки

Играйте Маджонг пасианс онлайн безплатно и се насладете на

Играйте маджонг безплатно онлайн и в режим на цял екран

Написано от: Robert Moore | Последно актуализирано: 10 August 2023 | Проверено от: Elizabeth Miller

ДОВЕРЕН ЕКСПЕРТ ДОВЕРЕН ЕКСПЕРТ
С повече от 30 години опит, Робърт Мур е утвърден авторитет по пасианса и Махджонг, покорил задълбочените правила и напредналите стратегии на тези класически игри. Относно Robert Moore

Маджонг пасианс е игра за съчетаване на плочки, вдъхновена от класическата китайска игра маджонг. Ще ви трябват по-малко от две минути, за да разберете основите на тази игра за един играч, в която целта е да изчистите всички плочки, като ги съчетаете.

Изненадващото е, че в тази игра не се използват карти за игра и въпреки това тя се смята за вариант на пасианса. Причината за това е, че това е игра за един играч, подобна на Пасианс, която използва плочки вместо карти. Хвърлете се в безкрайните рундове на Mahjong Solitaire, достъпни безплатно в Solitairea.com - Нашата безплатна игра с карти и приложение ви предлагат следните подобрения в играта в Mahjong Solitaire:

 • Неограничен Mahjong Solitaire геймплей

 • Възможност само за печеливши игри

 • Връщане назад и повторение на движенията

 • Пренареждане на плочките

Какво представлява пасиансът Маджонг

Изображение, показващо как изглежда настройката на Mahjong Solitaire.

Изображение, показващо как изглежда настройката на Mahjong Solitaire.

Маджонг пасианс е наистина завладяваща стратегическа и пъзел игра за един играч, която е релаксираща като обикновените пасианси за търпение. Тя е достъпна за игра както онлайн, така и с физически плочки. Въпреки че споделя името си с класическата игра за четирима играчи "Маджонг", двете игри имат ясно изразени различни формати и правила.

Маджонг е игра за много играчи, в която играчите използват плочки, и доста прилича на руми. В основата си "Маджонг пасианс" е игра с подреждане на плочки. Трябва само да намерите две еднакви плочки и да ги подредите, за да постигнете напредък в тази уникална игра. За да е вълнуваща, разполагате с ограничено време, за да изчистите всички плочки, в противен случай играта ще бъде загубена.

Как се играе пасианс Маджонг

Тук виждаме красивите плочки в играта.

Тук виждаме красивите плочки в играта.

Целта на играча в стандартните игри Mahjong Solitaire е да изчисти игралната зона, като свърже еднакви плочки. Фокусирайте се първо върху съчетаването на видимите плочки отгоре и отстрани, тъй като само те могат да бъдат сдвоени. За да съчетаете две плочки, трябва да изберете една плочка и да изберете друга съвпадаща плочка, за да премахнете и двете от игралната зона.

Плочките за маджонг, които могат да бъдат сдвоени, трябва да са отворени отляво или отдясно и да не са покрити от други плочки. Ако няма повече ходове, можете да пренареждате плочките до 5 пъти в някои версии на играта.

Плочките имат цветове, подобни на тези на картите за игра, и са следните:

 • Символ

 • Кръг

 • Бамбук

 • Сезон

 • Дракон

 • Вятър

 • Цвете

По време на играта цветята и сезоните са единствените плочки с цветове, които не изискват точно съвпадение. Всяка комбинация от тези плочки се приема за двойка, тъй като съществува само една. Можете да си ги представите като класическите жокери от играта на карти.

Играта с плочки е известна още като Mahjongg Solitaire и Mahjong Game.

Обяснение на правилата

Само някои плочки могат да бъдат избрани и съчетани

Само някои плочки могат да бъдат избрани и съчетани

Както беше обяснено, в играта Mahjong Solitaire трябва да съчетавате и премахвате двойки плочки от многопластова подредба. Въпреки това няколко различни правила за игра правят играта уникално ангажираща и трудна:

 • Първоначалната подредба трябва да се състои от четири слоя, което повишава трудността на играта, тъй като скрива и улавя плочките, ограничавайки възможността на играчите да разработват стратегии.

 • Само "свободни" плочки могат да бъдат съчетавани, което означава, че те не могат да имат плочка директно отляво или отдясно или да са подредени отгоре.

 • Съвместимите плочки трябва да са еднакви по брой и цвят, с изключение на плочките "сезони" и "цветя", които могат да се свързват без ограничение.

 • Можете също така да разбъркате плочките, ако ви е трудно да забележите ходовете. Solitairea ви позволява да правите неограничен брой размествания, така че никога да не изчерпвате възможностите си.

Изображение на Mahjong Solitaire, показващо типичен избор от плочки.

Изображение на Mahjong Solitaire, показващо типичен избор от плочки.

Как да спечелим

Зада спечелите играта Маджонг пасианс, вие като играч трябва да изчистите игралното поле, като съчетаете и премахнете всички 144 плочки. Но ключът към успеха се крие в изработването на обмислена стратегия, а не само в съчетаването на видими двойки.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да печелите по-често:

 • Започнете, като разгледате различните свободни плочки и определите съвпадащите двойки, които са на ваше разположение.
 • Изчистете първо горните плочки, за да отворите повечето плочки, които са заседнали в долната част.
 • Не мислете само за един ход, а мислете за няколко хода напред. Ако някога сте играли шах, мислете за това като за игра на шах или пъзел, който изисква набор от точни ходове, преди да спечелите.
 • Винаги се опитвайте да се насочите към плочките, които блокират най-голям брой плочки, и да ги елиминирате първи.
 • И накрая, трябва да се наслаждавате на играта и да се доверявате на процеса, защото рано или късно ще станете експерт.
Играта Маджонг е спечелена, когато всички плочки са изчистени.

Играта Маджонг е спечелена, когато всички плочки са изчистени.

Система за точкуване на пасианса Маджонг

Въпреки че "победата" в Mahjong Solitaire зависи от изчистването на игралната зона, много версии на играта включват и системи за точкуване. Тези методи за точкуване позволяват на играчите да оспорват своите рекорди или да се състезават с други играчи. Различните игри могат да използват различни критерии за точкуване с някои общи фактори. В зависимост от версията на Маджонг, която играете, при определянето на резултата ви могат да се използват следните фактори:

 • Времето, за което ще премахнете всички плочки

 • Броят на разбъркванията, които правите по време на играта

 • брой на премахнатите от вас плочки

Като овладеете тези аспекти на играта, скоро ще сте на път да се превърнете в експерт по пасианс Маджонг!

Разработване на стратегия за пасианс Маджонг

Изображение, показващо как да планирате ходовете си, за да разработите печеливша стратегия.

Изображение, показващо как да планирате ходовете си, за да разработите печеливша стратегия.

Пасиансът Маджонг изисква стратегическо мислене, концентрация и планиране. Трябва да премахвате съвпадащите плочки, като същевременно откривате нови възможности за съвпадения. Ето някои неща, които трябва да запомните, докато играете тази игра:

 • Избягвайте да се съсредоточавате само върху най-горните плочки, тъй като това може да остави други плочки покрити и да доведе до загуба на играта. Дори и да пренареждате плочките, понякога ще имате нужда от помощ, за да ги съчетаете.
 • Като начинаещ няма да ви препоръчаме да се притеснявате за времето. Просто се съсредоточете върху правенето на правилни ходове и подобряването на разбирането си за играта. Скоростта ви автоматично ще се подобри с времето.
 • Разпознаването и отключването на "ключалките" е от решаващо значение за успеха. Някои съвпадащи плочки ще бъдат подредени една върху друга и вие ще трябва да намерите начин да отключите повече плочки, като разрешите тези ключалки. Това ще ви даде възможност да направите повече ходове.
 • Понякога може да имате 3 съвпадащи плочки. В този случай винаги трябва да съчетавате плочките, които ще отключат най-много възможности.
 • Плочките на хоризонталните линии са най-трудни за разчистване, затова се уверете, че им обръщате необходимото внимание.
С напредването на играта в Маджонг пасианс остават все по-малко плочки за изчистване.

С напредването на играта в Маджонг пасианс остават все по-малко плочки за изчистване.

Маджонг пасиансът може да изглежда лесна игра, но загубата на концентрация може да доведе до бързо затъване. Бъдете психически подготвени и планирайте няколко хода предварително. Някои двойки може да изглеждат като очевидни избори, но те могат да бъдат измамни. Целта е да увеличите броя на наличните игри, което позволява по-голяма гъвкавост на движението.

Също така, обръщането на внимание на сходството на символите е от съществено значение, тъй като то лесно може да ви измами. Развиването на отлична визуална памет ще ви помогне да различавате по-ефективно различните плочки. Не е нужно обаче да се притеснявате за развитието на визуалната си памет, защото редовното играене на тази игра ще я подобри автоматично.

Като цяло Mahjong Solitaire е перфектната комбинация от две емблематични игри и една от най-простите и пристрастяващи пасианси, които можете да играете. Затова не чакайте и започнете да играете Маджонг пасианс безплатно тук в Solitairea.

ОБРАТНО КЪМ СЪДЪРЖАНИЕТО

Често задавани въпроси за пасианса Mahjong

Ето някои често задавани въпроси за Mahjong Solitaire:

Какви са термините и жаргонът на пасианса Маджонг, които трябва да знам?

Има три вида плочки, за които трябва да знаете:

 • Първият е съвпадащите плочки, които могат да бъдат съчетани и елиминирани от играта.
 • Вторият вид са отворените плочки, които нямат плочка нито вдясно, нито вляво. Също така, те не трябва да имат плочка отгоре си.
 • Последната е блокираните плочки, които не могат да бъдат преместени, без да бъдат преместени други плочки.
Ако знаете и разбирате правилно тези три, не е необходимо да учите много други неща, за да играете добре.

Каква е разликата между Mahjong Solitaire и традиционния Mahjong?

Въпреки че и двете игри използват един и същ набор от декорирани плочки, Mahjong Solitaire е игра за един играч, докато традиционният Mahjong е настолна игра за четирима играчи, в която играчите се стремят да съберат печеливша ръка от седем плочки, като избират и изхвърлят по една плочка.

Колко време отнема една игра на Mahjong Solitaire?

Продължителността на една игра на пасианс маджонг зависи от опита и уменията на играча. Опитните играчи могат да изчистят масата за около 10 минути, докато на начинаещите може да им отнеме повече време, докато усвояват правилата, развиват стратегии и откриват двойките по-ефективно.

Различава ли се Mahjongg Solitaire от обикновената игра?

Не, играта просто е ребрандирана с две G в края на името на някои уебсайтове, за да звучи по нов начин и да накара хората да я свържат с електронните спортове.